Sümeg Újhegy tipikus déli lejtésű terület, ahol a sok helyen kitüremkedő mészkőréteget pannonagyag borítja, időnként felváltva humuszos homokfoltokkal. A terület csapadékban viszonylag szegény (Sümegen esik, az Újhegyet gyakran elkerüli), de a napsütésben bővelkedik. Ezek az adottságok megfelelő odafigyelés, törődés esetén biztosítják az egészséges, betegségtől mentes szőlőkultúra nevelését, a viszonylag késői szüretet, magas cukorfokot, zamatokban gazdag szőlő feldolgozását.

                                                                  

A szőlőkultúra kialakításánál figyelembevettük a természeti adottságok mellett a térség hagyományos szőlőfajtáit, kiegészítve a választékbővítésre alkalmas világfajtákkal:

Olaszrizling: Ha valami, akkor ez a szőlő hozzátartozik a Balaton felvidékhez. Itt igazán otthon érzi magát. A talajszerkezet, az éghajlat biztosítja, hogy az itteni olaszrizlingből készült bor a fajta kiválóságaihoz tartozik. Csodálatos amikor fejtéskor megtelik illatával a levegő, és szinte harapnivaló töménységben érzi az ember a méz, a vadvirág illatát. Nem véletlen, hogy a sümegi szőlősgazdák ezt az értéket meg akarják őrizni és a „Sümegi Olaszrizling” névhasználatot – a szabványokat továbbszigorítva – korlátozták a fajlagos termésmennyiséget, előírva bizonyos borászati technológiai és kiszerelési szabályok betartását.

Kékfrankos:Hát igen, a sümegi borkultúra hagyományosan a fehér szőlőfajtákon alapul, de mit lehet tenni amikor a Sümeg (a Marcal forrásvidéke) környéke egyben kitűnő vadászterület is és hát a vaddisznópörkölt készítése és fogyasztása megköveteli a vörösbor jelenlétét és ha már vörösbor, akkor legyen a hazainak mondható kékfrankos, amely igencsak kitűnően érzi magát ebben a környezetben. A Kékfrankosból készítjük a „Sümegi Rozé”-t is, mely nagyon szépen visszaadja e nemes szőlő gyümölcsösségét, jellegzetes íz világát. A „Sümegi kékfrankos”-t mintegy hat hónapig barrique hordóban érleljük és ezután palackozzuk.

Szürkebarát:Ez valóban a Balaton felvidék honos szőlője, ami nélkül nem teljes egy Balaton felvidéki szőlőbirtok. Itt lehetősége van a jelentős cukorgyűjtésre, a gazdag aroma kialakítására. Ez igazán a barátság bora. Nyugodtan leülve, beszélgetve, a pohárba bele-belekóstolgatva, élvezve a nyugalmat, a derűt, melyet a borban megbúvó napsugár biztosít számunkra.

Chardonnay:Igazi világfajta, melyet választékbővítés miatt termelünk. Mivel a területen nagyon jól érzi magát, egyes évjáratokban kiugró minőséget produkál, ilyenkor lehetőséget ad a barrikolásra, kialakítva egy desszertborhoz hasonló sajátos ízvilágot.

Cabernet sauvignon: Világfajta, ugyancsak a választékbővítést szolgálja. Egyes vélemények szerint a legnemesebb nedű készíthető belőle. A hosszú érlelés és barrikolás teszi igazán kiemelkedő minőségű borrá. Gondolatainkban érlelődik, hogy talán egy megfelelő keverési arány megtalálása után a kékfrankossal házasítva cuvée-ként is palackozzuk.